dilluns, 19 de gener de 2015

L'autofàgia i els lisosomes

Primer de tot unes definicions:

  • AUTOFÀGIA: literalment significa menjar-se(-fàgia) a un mateix (auto-). Però en el món de la biologia es complica i és algo així com el procés de selecció de matèria sobrant de les cèl·lules per crear una mena de compostos que desprès s'eliminen. Tot això de forma natural, és clar.
  • LISOSOMES: del grec liso-, destruir, i -soma, cos. Per tant, eliminació de matèria.
I si ajuntem les dues paraules tenim una central de reciclatge perfecta: selecció i eliminació. I amb això ens quedarem, perquè la definició mèdica és tan o més complicada que les mateixes paraules.

I per què tot això? Doncs perquè avui s'ha publicat un estudi sobre el tractament i control del càncer on s'ha vist que les cèl·lules cancerígenes tot i rebre tractament de control perquè no es desenvolupin, aquestes aprenen a fer-se immunes i superar cadascun dels medicaments que s'apliquen, aprofitant l'energia que es desprèn d'aquest mecanisme d'autofàgia. Així que s'han adonat que caldria actuar també sobre aquest procés. És a dir, cal evitar generar energia a la central de reciclatge i provar d'eliminar els residus abans que els "homenets de verd" (el color el poso jo per associar-lo a l'ecologia i, per tant reciclatge) tinguin tanta feina. Atac pel davant (a per la bèstia!!!!) i pel darrera (prou malgastament d'energia!!!!).

A casa ja tinc les deixalles separades perquè la central de reciclatge ho tingui fàcil. Ara hauré de fer el mateix dins el meu cos. Caldrà que faci campanya mediàtica i canti a les meves cèl·lules allò de "encara que siguis de plàstic, si no ets envàs al groc no hi aniràs"?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada